Värien maailmaa

Värien maailmaan pääsimme värioppi-tuntien myötä. Opimme, että väri on silmään saapuvan valon aistittava ominaisuus, joka havaitaan näkö-ja väriaistilla. Väri on myös fysikaalisten kappaleiden ja pintojen ominaisuus. Värin aistiminen riippuu silmään saapuvan valon sisältämistä aallonpituuksista ja niiden voimakkuuksista. Väriaistimus vaatii valoa, siksi värit näyttävät häviävän hämärässä.

Väri on suunnittelun välineistä suhteellisin. Värejä voidaan tulkita monella eri tavalla ja usein ne harhauttavat katsojaansa. Periaatteessa mikään väri ei esiinny yksin vaan lainaa aina ominaisuuksia ympäristöstään ja etenkin muilta väreiltä. Värin epätäsmällisyys on askarruttanut nimenomaan kuvataiteilijoita. Esimerkiksi taidemaalari Josef Albers(1888-1976) tutki taiteessaan juuri värin suhteellisia ominaisuuksia. Häntä kiinnostivat ilmiöt, joissa väri muuttaa toista väriä, tehostaa toisen värin voimaa tai jopa häivyttää toisen värin. Albersin mukaan väri ei ole täsmällinen ilmiö vaan luonteeltaan psykologinen, ihmisen mielialaan ja tunnelmiin vaikuttava tekijä. Yleisimmät väriopit kuten Josef Albersinja Johannes Ittenin väritutkielmat ovat erittäin hyviä lähtökohtia värien ymmärtämiseen ja kuinka ne vaikuttavat koko sommitelmaan.

Harjoitustehtävissä piti omista kuvista tehdä ”värikortti”, jossa kuvista kerättiin värejä. Näitä tehtiin useampi kappale, alla olevat on tehty sähköisesti.

Lisäksi teimme myös manuaalisesti värikortteja, joihin tulostettiin kuvat ja kuvien mukaan etsittiin värikartoista kuvaan liittyviä värejä ja värikorteista leikattiin värimallit.

Villa Kuuva

Ja lopuksi vielä moodbroad-kuva, makuuhuoneen väritystä kuvaamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: