Märkätilat

Keittiö- ja kulustesuunnittelun ja työssäoppisjakson jälkeen aloitimme märkätiloihin tutustumisen ja opiskelun.

Märkätiloihin liittyi huomattava määrä eri säädöksiä joten RT-kortistoja oli selattava ja tutkittava. Samoin kuin keittösuunnittelussa myös märkätiloissa on otettava huomioon mittasuhteita, turvallisuutta ja käytännöllisyyttä. Lisäksi käytettävien materiaalien on sovelluttava märkiin tiloihin.

Suunnittelun lähtökohtana oli

Muotoilijoita

Heti keittiökurssin jälkeen lähdimme kalustesuunnittelun maailmaan.

Yhtenä tehtävänä saimme tutkia itseämme kiinnostavia suunnittelijoita(3 kpl). Tehtävänanto oli jälleen nopeatempoinen, joten kovin syvällistä tutustumista ei kyseisessä ajassa ehtinyt. Itselleni valikoitui Mia Battilana, Yki Nummi ja Sigvard Bernadotte.

Alla pieni ote kyseisten suunnittelijoiden tuotannosta.

Mia Battilana on kotonadesign perustaja ja vakiinnuttanut asemansa laadukkaana kotimaisena ilmoitustauluvalmistajana. Alla kuvaotokset hänen kotisivuiltaan http://www.kotonadesign.fi

Yki Nummi tunnetaan erityisesti valaisinsuunnittelijana sekä Tikkurilan Jokeri-värikartan kehittäjänä. Tunnetuimmat valaisimet Lokki riippuvalaisin sekä Modern Art löytyvät myös New Yorkin modernin taiteen museon kokoelmissa.

Sigvard Bernadotte ruotsalainen prinssi, joka oli kansainvälisesti tunnettu muotoilija, kuvittaja ja teollinen muotoilija. Hänen suunnittelutöissään näkyi vahvasti funktionaalinen tyylisuunta. Hänen suunnittelema Bernadotte sarja vie mennessään….

Keittiö opiskelua

Keittiöopiskelua oli vain kaksi viikkoa ja sinä aikana pääasia oli hahmoittaa keittiökaapistojen toimivuus ja tilantarve. Itse tutustuin Ikean keittiösuunnitteluohjelmaan ja työstin kyseisen ohjelman kanssa harjoittelutyön.

Keittiösuunnittelu on mukavaa, mutta haastavaa. On paljon huomioitavia asioita ja niihin perehtyminen olisi vaatinut huomattavasti pidempää kurssia kuin koulun ohjelmassa oli.

Tarkoituksena oli kuitenkin juurikin tuo tilan käytön hahmoittaminen ja muutamien yksityiskohtien huomioiminen, jotta esimerkiksi ovet tai laatikostot aukeavat kulmissa.

Lisäksi laskutilojen huomioiminen, kodinkoneiden sijoittelu, rakennusmääräykset ja turvallisen ja käytännöllisen keittiötilan suunnitteleminen. Tarkemmat suunnitelmat on hyvä antaa keittiökalusteasiantuntijoiden käsiin, jolloin voidaan hyödyntää heidän asiantuntemusta sekä tietoja eri mahdollisuuksista.

Asuinhuone

Lapsen huone tehtävän jälkeen saimme uuden tehtävän, nyt kyseessä asuinhuone pois lukien keittiö ja märkätilat, niitä opettelemme kevätlukukaudella.

Kyseessä 1960 luvun kerrostalohuoneisto, jossa asuu eläkkeellä oleva vuokralainen. Taloyhtiössä on käytettävissä saunatilat, häkkivarasto sekä pesutupa.

Pohjapiirroksen piirtämisen aikana tuli jo idea yhden seinän purkamisesta sekä toisesta seinästä liukuoviaukon sulkeminen. Näin keittiön ja olohuoneen sai yhdistettyä yhdeksi avaraksi tilaksi ja makuuhuonetilan omaan rauhaan.

Tämä oli myös todella mukava työ, vaikka omat taidot eivät vielä ihan kaikkea heti saanutkaan onnistumaan, mutta sitkeästi tuli tätä työstettyä. Suunnittelua oli helppo viedä eteenpäin kun se itselle lähes heti aukeni seinien muutoksien myötä. Haastavinta oli löytää Sketch Up-ohjelmasta haluamansa kalustus ja sisustusmateriaalit, jotka olisivat lähellä sitä joka ajatuksena oli. Värimaailmaan kanssa oli helpompaa, koska halutut värisävyt ja tapettimallit voi itse tallentaa ohjelmaan ja sitä kautta saada ne käyttöön kyseiseen työhön.

Lapsen huone

Lokakuussa juuri ennen syyslomaa aloitimme tutustumisen Sketch Up ohjelmaan. Kyseisellä ohjelmalla voimme piirtää sähköisesti huoneistoja ja kalustesuunnitelmia. Ohjelma sisältää rajalliset väri- ja materiaalivalinnat sekä ns. kirjaston, josta voi valita sisustukseen liittyviä kalusteita, materiaaleja yms.

Muutamien päivien harjoituksien jälkeen saimme tehtäväksi suunnitella lapsen huoneen.

Sain ilokseni suunnitella 4-vuotiaalle tytölle huonetta rintamamiestalon yläkertaan. Tyttö on eläväinen ja rakastaa kiipeilyä. Varsinaista lempiväriä ei ole vaan pitää väreistä. Kesän aikana oli ihastunut perhosiin ja ne myös nousivat esille haastattelutilanteessa. Vanhemmat halusivat korostaa turvallisuutta tytön eläväisyyden ja touhukkuuden vuoksi. Lisäksi yö-valo on tarpeellinen, tyttö ei halua nukkua ilman sitä.

Värimaailman suunnittelua….

Suunnitelmaa oli mukava tehdä, sänky ja kaapistot löysivät heti paikkansa. Kiipeilyä varten kapeat tikapuut ja lelulaatikostosta portaat sille yhdelle seinälle. Tikkaiden alle iso lattiatyyny johon voi hypätä….

Lisäksi pieni pöytäryhmä, joka mahdollistaa leikkimisen nukkekodilla sekä piirtämisen ja palapelit. Huoneen kalustus haluttiin pitää vähäisenä, jotta tilaa jää leikkimiseen sekä helpottaa siivousta. Kaapistoista matalammat ovat vaatekaappeja, joista lapsi pystyy itse ottamaan/valitsemaan vaatteensa. Korkeaan kaappiin varaisin alaosaan tilaa lapsen leluille ja tavaroille.

Yllä muutamia kuvia suunnittelusta, kalustevalinnoista ja värimaailmasta. Kaikki seinät on samalla värisävyllä, ohjelmasta johtuen ei sitä kaikissa kuvakulmissa näytä oikein.

Alla vinkkejä materiaaleista.

Värien maailmaa

Värien maailmaan pääsimme värioppi-tuntien myötä. Opimme, että väri on silmään saapuvan valon aistittava ominaisuus, joka havaitaan näkö-ja väriaistilla. Väri on myös fysikaalisten kappaleiden ja pintojen ominaisuus. Värin aistiminen riippuu silmään saapuvan valon sisältämistä aallonpituuksista ja niiden voimakkuuksista. Väriaistimus vaatii valoa, siksi värit näyttävät häviävän hämärässä.

Väri on suunnittelun välineistä suhteellisin. Värejä voidaan tulkita monella eri tavalla ja usein ne harhauttavat katsojaansa. Periaatteessa mikään väri ei esiinny yksin vaan lainaa aina ominaisuuksia ympäristöstään ja etenkin muilta väreiltä. Värin epätäsmällisyys on askarruttanut nimenomaan kuvataiteilijoita. Esimerkiksi taidemaalari Josef Albers(1888-1976) tutki taiteessaan juuri värin suhteellisia ominaisuuksia. Häntä kiinnostivat ilmiöt, joissa väri muuttaa toista väriä, tehostaa toisen värin voimaa tai jopa häivyttää toisen värin. Albersin mukaan väri ei ole täsmällinen ilmiö vaan luonteeltaan psykologinen, ihmisen mielialaan ja tunnelmiin vaikuttava tekijä. Yleisimmät väriopit kuten Josef Albersinja Johannes Ittenin väritutkielmat ovat erittäin hyviä lähtökohtia värien ymmärtämiseen ja kuinka ne vaikuttavat koko sommitelmaan.

Harjoitustehtävissä piti omista kuvista tehdä ”värikortti”, jossa kuvista kerättiin värejä. Näitä tehtiin useampi kappale, alla olevat on tehty sähköisesti.

Lisäksi teimme myös manuaalisesti värikortteja, joihin tulostettiin kuvat ja kuvien mukaan etsittiin värikartoista kuvaan liittyviä värejä ja värikorteista leikattiin värimallit.

Villa Kuuva

Ja lopuksi vielä moodbroad-kuva, makuuhuoneen väritystä kuvaamaan.

Tyyliopas

Viime viikot olemme käyneet läpi sisustuksen arkkitehtuurin historiaa. Kävimme läpi eri tyylikausia Suomessa ja sen myötä asumisen muutoksia sieltä metsämökeistä nykyaikaan.

Ensitöiksemme saimme tehtäväksemme tehdä itselle eri aikakausista tyylioppaan. Oppaaseen kerättiin eri aikakausille tunnusomaisia huonekalu, koriste-esine tai rakennustyylejä. Samalla muutamalla ydinkohdalla historiatietoa.

Näiden tyylittelyjen jälkeen saimme tehtäväksi koota esitys eri aikakausien asumisesta ja julkisesta rakentamisesta. Itselleni osui 70-luvun asuminen. Aineiston kerääminen ja esityksen kokoaminen oli mielenkiintoista mutta toisaalta haastavaa. Kuvamateriaalin hakeminen tuotti hieman ongelmia, mutta joitakin kuitenkin löysin. Itse 70-luvulla lapsena eläneenä kyseisen aikakauden talot ja värit kyllä muistuivat kuvien myötä mieleen.

Tämän jälkeen pääsimme klassikkohuonekalujen ja lamppujen maailmaan. Voi kuinka paljon on kauniita huonekaluja ja lamppuja olemassa. Oli niin ihana tehtävä koota omaan esitykseen ne huonekalut ja lamput, jotka ovat itselle ne kaikista kaikki.

Aallon enkelinsiipi lamppu (Aalto lattiavalaisin A805) on ollut jo nuoresta tytöstä se lamppu. Sen kauneus on aina miellyttänyt itseäni. Toivottavasti se vielä joskus on omassa olohuoneessa.

Tilasommittelu

Ammattipiirustuksen jälkeen opettelimme tilasommittelua.

Muodon peruselementtejä käytiin läpi, sijainti, muoto, suunta. Vakiomuodot ovat kuutio, kartio ja ympyrä. Näiden visuaaliseen vaikuttavuuteen vaikuttavat koko, väri ja pinnan rakenne. Teoriaosuuden paketti oli lyhyt ja ytimekäs.

Teoriaosuuden jälkeen saimme tehtäväksemme ideoida ja rakentaa ”tontille” kaksi eriluonteista muotoa sekä nämä yhdistävä tekijä.

Tavoitteena tilan hahmottaminen ja tutkiminen kolmiulotteisesti, tilan tunnelmaan vaikuttavat tekijät sekä tilanmassan, valon ja varjon merkityksen ymmärtäminen.

Koko malli tuli rakentaa kauttaaltaan valkoisesta materiaalista, kappaleiden muodot olivat materiaaleiltaan vapaasti ideoitavissa ja rakennettavissa. Tontin koko oli 300mm*300mm ja tontilla tuli olla mittakaavaa osoittava ihmisen pienoismalli.

Siitä lähdettiin sitten digimaailmasta ideoita poimimaan ja pohtimaan miten toteuttaa kyseinen tehtävä. Itse päädyin lopulta eräästä lampusta poimimaan ideaa ja sitä sitten ideoimaan. Mistä materiaaleista voisi lähteä toteuttamaan ja mitä materiaaleja kotona olisi valmiiksi käytettäväksi….

Valitsin työmateriaaleiksi maalinsekoitustikkuja, styroksipalloja, pohjalevyn päällystämiseksi kuivattua hiekkaa. Maalinsekoitustikut maalasin ensin pohjamaalilla ja sen jälkeen kiiltävällä valkoisella maalilla kahteen kertaan. Styroksipallojen käsittelyssä maalilla piti olla varovainen jotta se ei sula, joten kevyellä maalin harsotuksella sain pallon pysymään ehjänä.

Pohjalle halusin tuoda kuivatulla hiekalla rosoisuutta, hiekka ”liimattiin” maalilla ensin A3 kokoisen kartongin päälle. Kun se oli kuivunut päälle tuli vielä liimaa ja jälleen antiikin valkoista maalia kahteen kertaan. Kuivuneen kartongin leikkasin sopimaan pohjaksi annetun kapalevyn päälle ja liimasin sen kiinni siihen.

Alemmassa kuvassa näkyvät istuinpenkit samoista sekoitustikuista liimaamalla niitä yhteen, ne maalasin mattavalkoisella.

Työlle annoin nimen Sileää – Karkeaa

”Kaksi muotoa” työn työstämisen aikana saimme vielä toisen tehtävän ”Katse ympäristöön”

Tarkoituksena oli tutkia ympäristöstä löytyviä rakennettuja tiloja ja ottaa niistä kuvia. Kuvattavat kohteet voivat olla niin ulkona kuin sisällä, ei kuitenkaan ihmisiä tai eläimiä, kuvattuna läheltä tai kaukaa.

Kuvien tuli olla seuraavien sanojen innoittamia: jatkuva, runollinen, jännittävä

Ei muuta kuin ympäristöä tutkimaan, onneksi ilma suosi kulkijaa ja otoksia tuli otettua kännykkäkameralla. Ensimmäiseksi vastaan tuli Halikon koivukuja, jossa jatkuvuus mukavasti tuli vastaan koivujen rytmikkäällä etenemällä.

Märynummella kiertelin sairaalan vanhalla alueella ja puutarhaan istutettujen hortensia ryhmien sisällä katselin kuvakulmia ja kukan pitsimäinen rakenne vastoin sinistä taivasta, jossa ohuita pitsiharsoisia pilviä oli mielestäni runollinen.

Ison koivun rungossa oli suuri pahka ja sitä kuvatessa ja kuvaa tarkastellessa siinä oli jännittäviä partoja, uria ja värisävyn vaihteluita, niin se kuva päätyi itselläni tähän tehtävään jännittävä sanan alle.

Yksiö Kamppi

Ammattipiirtämisen loppupuolella saimme Yksiö Kamppi-tehtävän.

Tehtävän tarkoituksena oli pohtia miten asunnon pohjaa muuttamalla saisi kyseisen yksiön toimivaksi pieneksi kaupunkikodiksi, jossa vietettäisiin aikaa esimerkiksi kulttuuririentojen ja erilaisten tapahtumien ohessa. Myöhemmässä vaiheessa asunto voisi toimia mahdollisesti omistajan lapsenlapselle opiskelija-asuntona.

Ostaja on valmis vaativallekin remontille sekä arvostaa laadukasta asumista.

Asunnosta saatiin alla olevat tiedot suunnittelun pohjaksi sekä alkuperäinen pohjakuva.

Kyseisessä pohjassa suurinta ongelmaa tuotti ilmastointihormi, joka keittiön seinässä. Koska kyseiseen hormiin ei voi koskea, pohjan muuttamisessa piti se ottaa jatkuvasti huomioon. Pyörittelin eri ajatuksia ja mittasin mittoja, miten mikäkin asia mahtuisi toimimaan kyseisessä tilassa.

Päädyin lopulta ratkaisuun, että siirrän vanhasta vaatehuoneesta seinää keittiötä päin niin, että ulottuisi hormin ohi. Näin kyseiseen tilaan saisi tilaa liukuovellisille kaapeille, joiden taakse voisi sijoittaa säilytystilat. Lisäksi keittiötä lähimpänä olevaan kaappiin sijoittaisin pesukoneen. Eteisen vastakkaiselle seinälle mahtuisi pieni käyttönaulakko sekä pieni konsolipöytä ja tuoli huoneisto-oven vierelle.

Keittiön suunnittelin L-muotoiseksi, valkoisena. Yläkaapiston matalilla kaapeilla niin, että yläkaappien ja vanhan vaatehuoneen väliselle seinällä voitaisiin jättää joko aukko tai käyttää siinä lasia, jolloin luonnonvaloa pääsisi myös eteistilaan. Keittotaso sekä yhdistelmä uuni, jossa myös mikrotoiminto. Ja vaikka asunnossa vietettäisiin vain muutamia päiviä kuukaudessa varaisin tiskikoneelle paikan hellan viereen. Irtokalusteena Smegin jääkaappi mustana.

Kylpyhuoneen pohjan jätin ennalleen, lisäisin uudet vesikalusteet sekä suihkuun kääntyvät ovet ja seinälle pyyhekuivaustelineen. Altaan yläpuolelle peilikaappi ja altaan alapuolelle allaskaappi. Wc-istuin vaihdettaisiin nykyaikaiseen lattiamalliin, jossa piilojalka.

Huonetilan sisustaisin Artekin pyöreällä pöydällä sekä siihen yhtenäisenä Artekin tuolit. Vuodesohva, jossa hyvä mekanismilla avautuva sänky, esim. Artekin Vuodesohva 549, Hallingdal 65. Vielä mukava sohvapöytä, nojatuoli ja tv asennettuna seinätelineelle.

Eteiskäytävällä katossa olisi kiinteät valaisimet ja pöytäryhmän ja sohvan yläpuolella mukavat tilaan sopivat valaisimet, esim. Artek kultakello pöytäryhmän päällä ja ”mehiläispesä” sohva kohdalle. Tarpeen mukaan vielä ehkä jalkalamppu.

Create your website with WordPress.com
Aloitus